Descriere
Descăpăcitura este un produs apicol mai puţin cunoscut, dar cu reale beneficii pentru sănătate. Este practic capacul de la fagure, cu care albinele ”sigilează” mierea depusă în fiecare celulă a stupului. Când albinele aduc nectarul în stup, acesta conţine multă apă. Prin trecerea mierii de albine din celulă în celulă, ea este vânturată şi îmbogăţită cu o serie de enzime. Acest proces se desfășoară până când umiditatea ajunge la 17-18%.Astfel, nectarul se transformă în miere.
Pentru a putea păstra mierea (perioade de timp foarte îndelungate), albinele acoperă fiecare celulă din fagure cu un căpăcel. Acest căpăcel este format din straturi succesive de ceară şi propolis. Rolul propolisului este de a steriliza mierea, iar rolul cerii este acela de a asigura etanşarea şi de a împiedica pătrunderea aerului. Astfel, mierea se păstrează cu toate calităţile ei, şi termenul de valabilitate devine nelimitat. Când fagurele este căpăcit în proporţie de 2/3, apicultorul ştie că mierea este matură şi poate fi recoltată. Cu ajutorul unui instrument special se îndepărtează aceste capace, iar produsul rezultat se numeşte descăpăcitură. Pe lângă ceară şi propolis, descăpăcitura mai conţine şi miere, enzime, dar şi alte substanţe, care au rol de antibiotic sau de conservant.
Adina Colea –
Un produs foarte bun! Merită încercat! Noi luăm de fiecare dată când simțim nevoia de ceva dulce!
Mulțumim Stupina Apetrei!
teopachita (proprietar verificat) –
un produs foarte bun , il folosesc mai mult de 1 an cu pauze,este eficient, multumesc Stupina Apetrei ptr. promptitudine si seriozitate