Ce este Mierea de Zmeură, Zburătoare și Mană de Brad BIO?
Acest tip de miere, face parte din sortimentele de miere de munte, fiind un amestec obținut natural prin culesul de nectar de la Zmeură (Rubus idaeus), Zburătoare (Chamaenerion angustifolium) și Mană de Brad.
Mana de brad se formează doar în anumite condiții ce țin de temperatură și nivelul precipitațiilor. În anii secetoși, unele insecte parazite ale bradului – numite afide – folosesc seva elaborată a arborelui drept sursă de apă și hrană, eliminând excesul de substanțe ce se găsesc în seva (minerale, glucoză, diferiți fitohormoni) sub forma unor picături dulci.
Albinele culeg aceste picături dulci și vâscoase (mana), iar prin propriul aparat enzimatic, le transformă în mierea de mană.
De reținut este nivelul ridicat de minerale care depășește de câteva ori nivelul de substanțe minerale al oricărui alt sortiment de miere.
Care sunt beneficiile consumului de Miere de Zmeură, Zburătoare și Mană de Brad BIO?
După cum am sugerat și în titlu, acest articol va sublinia calitățile terapeutice ale acestui sortiment special de miere! Pentru ușurința înțelegerii, vom separa didactic beneficiile, în funcție de tipul de nectar din mierea noastră!
Mierea de Zmeură
Plantă de Zmeur (Rubus idaeus)
Sursa: www.botanistii.ro
Acest sortiment vine cu un real aport asupra bunăstării organismului, prin conținutul ridicat de anti-oxidanți, efectul adjuvant și întăritor al sistemului imunitar, respectiv ca remediu natural al stărilor de gripă.
Pe lângă aceste caracteristici, mierea de zmeură poate preveni apariția osteoporozei, întinerește aspectul pielii, mai ales în zona feței și totodată, reglează activitatea ovarelor.
Mierea de Zburătoare
Plantă de Zburătoare (Chamaenerion angustifolium)
Sursa: www.morningskygreenery.com
Nu multă lume își îndreaptă atenția asupra mierii de zburătoare. Zburătoarea (Chamaenerion angustifolium), cunoscută și sub denumirea de răscoage este o plantă din familia Onagraceae, originară din America de Nord. (Fun Fact: Zburătoarea se regăsește pe drapelul Teritoriului Yukon, membru al Confederației Canadiene. Vezi mai mult aici)
Printre beneficiile consumului mierii de zburătoare se numără efectul adjuvant și stimulator al funcțiilor ficatului, eficiența ridicată în remedierea afecțiunilor urologice, precum și efectul tonifiant general al organismului.
Mierea de Mană de Brad
Rivalizând în ceea ce privește calitatea terapeutică cu mierea de Manuka, Mierea de Mană de Brad face parte din categoria de sortimente de miere extraflorale, nefiind obținută prin prelucrarea nectarului secretat de o plantă, ci prin transformarea secrețiilor dulci ale unor alte insecte în miere.
Așa cum am relatat în introducere, mierea de mană de brad se evidențiază prin conținutul ridicat de minerale și inhibină. De asemenea, fiind o miere ce nu se obține din nectarul florilor, conținutul de polen este unul foarte scăzut. Astfel, mierea de mană poate fi folosită în cantități mici și în dieta persoanelor ușor alergice la polen.
Printre beneficiile consumului mierii de mană de brad avem: proprietățile antioxidante și antiinflamatorii, efectul de întinerire al pielii datorită conținutului crescut de minerale, rolul depurativ și de detoxifiere al organismului precum și ameliorarea și chiar vindecarea unor afecțiuni bacteriene, virale sau fungice. (Bine de știut!: Chirurgii din Australia, Noua Zeelandă și Statele Unite folosesc mierea de mană în pansarea rănilor chirurgicale, întrucât se creează un film protector ca izolează plaga de mediul extern. În plus, bandajul cu miere este folosit și în tratarea arsurilor termice sau chimice prin același principiu.)
Cum se obține Mierea de Zmeură Zburătoare și Mană de Brad BIO?
Chiar dacă denumirea sună ușor pompos, Mierea de Zmeură, Zburătoare și Mană de Brad se obține prin suprapunerea culesurilor celor trei componente: nectarul de zmeură, nectarul de zburătoare și mana de brad.
Ca și apicultori, reușim acest lucru prin plasarea stupinei noastre într-o zonă ce dispune de zmeur, zburătoare și totodată în apropierea unei păduri de brad.
Primul cules este acela al nectarului de zmeură, întrucât zmeurul înflorește cel mai timpuriu. Aproape de finalul perioadei în care zmeurul este înflorit, florile de zburătoare încep să se deschidă și să secrete nectar, fapt ce va redirecționa albinele culegătoare către ele. După culesul de zburătoare, la 1-2 zile și doar în anumite condiții meteorologice, albinele vor deveni interesate de picăturile dulci (mana) secretate de către insectele despre care am amintit anterior (afidele).
Prin combinarea naturală, în celulele stupului ale celor două tipuri de nectar cules și a manei, se obține Mierea de Zmeură, Zburătoare și Mană de Brad.
Care este diferența dintre o miere de albine certificată ecologic (BIO) și una care nu este certificată în acest sens (convențională)?
Conform Regulamentului European Nr. 889/2008 privind Producția și Etichetarea produselor ecologie provenite din Agricultura Ecologică, un produs certificat ecologic (BIO) corespunde unor norme de producție, depozitare, conținut și sanitar-veterinare stricte.
În apicultură, aceste aspecte se traduc, folosind totodată și un limbaj cotidian astfel:
- Mierea și produsele apicole certificate ecologic și provenite din agricultura ecologică nu conțin niciun fel de urmă de substanțe precum: antibiotice, medicamente, pesticide;
- Stupăritul se realizează în locații controlate, care să nu fie poluate sau chimizate în cazul culturilor de plante melifere.
- Ceara de albine nu prezintă la analiză fracții petroliere (parafine) sau alte substanțe din categoriile deja menționate
- Operatorul respectă cu strictețe regulile igienico-sanitare
- Operatorul este obligat să prezinte la vedere, în orice afișare publică documentele justificative ale certificării sale (ex: Certificatul de conformitate valabil, eliberate e către Organismul de certificare acreditat)
- Produsul are prezent pe etichetă Sigla UE pentru produse ecologice alături de numărul de cod al organismului de control. Mai multe detalii aici!
De asemenea, în apicultura convențională este permisă folosirea unor substanțe chimice pentru tratarea unor paraziți ai albinelor (acaricide și insecticide). Acestea se por regăsi în mierea convențională spre deosebire de mierea certificată ecologic, în care tratamentul parazitozelor mai sus menționate se face doar cu substanțe organice (ex: acid oxalic, acid formic).
Unde găsim Mierea de Zmeură, Zburătoare și Mană de Brad și cum ne asigurăm de conformitatea ei!
Calitatea incontestabilă a produselor este în ADN-ul Stupina Apetrei! De-a lungul anilor, am dezvoltat și cultivat o „obsesie” pentru puritatea produselor noastre, motiv pentru care suntem tot timpul dispuși să oferim timpul, energia și resursele necesare pentru ca produsele noastre să se diferențieze și să exceleze!
Odată cu introducerea sortimentului de Miere de Zmeura și Brad BIO în magazinul nostru, am fost surprinși de feedback-ul pozitiv provenit de la clienții noștri! Începând de astăzi, Stupina Apetrei, pune la dispoziție în magazinul online: Miere de Zmeură, Zburătoare și Mană de Brad de producție 2022! Pentru a accesa pagina dedicată a produsului, puteți da click aici!
Cum ne asigurăm că un sortiment de miere pe care în găsim este certificat ecologic? Simplu! Verificăm dacă vânzătorul ne poate prezenta un certificat de conformitate valid, emis de către un organism de certificare acreditat de către Departamentul de Agricultură al Comisiei Europene.
Stupina Apetrei este certificată BIO de peste 10 ani, certificatele de conformitatate, putându-se regăsi în pagina Certificări a website-ului nostru!
In the end...
Vă mulțumim pentru timpul acordat parcurgerii acestui prim articol dintr-o serie de postări legate de produsele apicole certificate BIO!
Ne-ar face mare plăcere să discutăm, așa că suntem deschiși să răspundem tuturor întrebărilor dumneavoastră! Puteți lăsa un comentariu al acest articol, la postarea de pe Facebook, puteți scrie un mesaj privat tot acolo sau aveți posibilitatea de a ne contacta la o nouă adresă de email dedicată întrebărilor și răspunsurilor: intreb@stupina-apetrei.ro!
Vă mulțumim!
Albinuțele de la Stupina Apetrei
Felicitări pentru dorința continuua de evoluție și de dezvoltare pe toate planurile. Dar, mai ales la ieșirile publice și pentru că promovați atenția la detalii, un pic mai multă atenție la gramatică și redactare. Mult succes!
Vă mulțumim pentru feedback! Am corectat și micile erori de scriere! O săptămână dulce vă dorim!